Odpowiedzi

2010-03-20T21:20:06+01:00
Kl,3-⅔ ×180=360/3=120
kl.2:0,2×180=36

kl. pierwsze:
180-120-36=24 szafki pozostały dla kl. 1
2010-03-20T21:21:07+01:00
X - szafki dla klas 1

x = 180 - ⅔*180 - 0,2*180
x = 180 - 120 - 36
x = 24

Dla uczniów klas 1 pozostały 24 szafki.
Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-20T21:25:52+01:00
180 szafek - uczniowie klas 1-3
2/3 szafek - kl.3
0,2 całości - kl.2
x = kl.1

1-całość, czyli 180 szafek

1 - (2/3 + 0,2) = x
1 - (2/3 + 1/5) = x
1 - (10/15 + 3/15) = x
1 - 13/15 = x
15/15 - 13/15 = x
2/15 = x

180 : 15 = 12
x = 12 × 2 = 24 (szafki)

sprawdzenie: 120 szafek + 36 szafek + 24 szafki = 180 szafek

Odp. Dla klas I pozostało 24 szafki.