Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-20T21:25:45+01:00
30% - dziewczyny
30%*30 = 9 - tyle jest dziewczyn w I półroczu
x-dziewczyny
30-9=21 - tylu jest chłopców
y - cała klasa
21+x=y
x=16%y

21+16%y=y
x=16%y

21=84%y
21 = 84/100y | *100
2100=84y |:84
y=25 - czyli cała klasa liczy 25 osob po odejsciu dziewczyn
x=16%y
x=16/100 * 25
x=4

9-4 = 5

Odp.W II półroczu odeszło 5 dziewczyn i zostały 4
149 3 149
2010-03-20T21:30:22+01:00
W trzydziestoosobowej klasie 30% stanowiły dziewczęta. W II półroczu odeszło kilka z nich i teraz dziewczęta stanowią tylko 16%. Ile dziewcząt odeszło z tej klasy?

30%=0,3
16%=0,16

30 - pierwotna ilość osób w klasie
x - ilość dziewcząt, które odeszły w II półroczu
30-x - ilość osób w klasie w II semestrze
9-x -ilość dziewczyn w klasie w II semestrze

30% z 30 --> 0,3*30=9 ( 9 dziewczyn było w klasie)

9-x=0,16*(30-x)
9-x=4,8-0,16x /-4,8
4,2-x=0,16x /+x
4,2=0,84x /:0,84
5=x

z klasy odeszło 5 dziewczyn;
236 3 236