Odpowiedzi

2010-03-20T21:55:18+01:00
260 - cała książka

2/5 * 260 = 104 - tyle przeczytała przez 2 dni
1/3 * 104 = 34,6 - tyle przeczytała trzeciego dnia
x - tyle zostało

x + 104 + 34,6 = 260
x = 260-138,6

x= 121,4
2010-03-20T21:56:07+01:00
Przez dwa dni Ania przeczytała ⅖ książki o 260 stronach. Trzeciego dnia przeczytała ⅓ tego, co pozostało. Ile stron zostało Ani do przeczytania po trzech dniach?

⅖ *260=104
260-104=156
⅓*156=52
260-104-52=104

Ani pozostało jeszcze do przeczytania jeszcze 104 strony
2010-03-20T21:56:17+01:00
260 * ⅖ = 260 * 0,40=104- tyle przeczytała stron książki podczas dwóch dni.
260-104=156
156*⅓ =¹⁵⁶/₁ * ⅓ = ¹⁵⁶/₃=52-tyle przeczytała trzeciego dnia
156-52=104- tyle zostało jej stron do przeczytania