Zadanie 1.
Do liczby dwucyfrowej dopisujemy tę samą liczbę.Ile razy otrzymana w ten sposób liczba czterocyfrowa jest większa od danej liczby dwucyfrowej.
Zadanie 2.
Jaka jest 135-ta cyfra po przecinku rozwinięcia dziesiętnego ułamka 11/13 (jedenaście trzynastych).
Zadane 3.
Dwaj nadworni astrologowie wylecieli jednocześnie naprzeciw siebie z dwóch wież:Widokowej i Kryształowej. Odległość między nimi wynosi 200km.Jeden astrolog podróżował na latającym dywanie, pokonując 60 km na godzinę, a drugi na oswojonym żurawiu pokonując 8,5 m na sekundę. w jakiej odległości od siebie znaleźli się astrologowie po 1 godzinie i 10 minutach lotu.
Zadanie 4.
Na mapie w skali 1:40000 gospodarstwo jest prostokątem o długości 2,5 cm i 6 mm.Jaka jest powierzchnia gospodarstwa w rzeczywistości ?Odpowiedź podaj w hektarach.
Zadanie 5.
Oblicz sumę wartości liczby a i wartości liczby b jeżeli :
a= 55/7(w ułamku)-1/3(w ułamku) pod kreską ułamkową 1/5+1cała2/7
b=61/4*1/5-0,3*4całe1/6 pod kreską ułamkową(0,2)do potęgi 3

Proszę o szybkie rozwiązanie z wytłumaczeniem,do godziny 18.Z góry dziękuję.

1

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-21T17:28:06+01:00

Zadanie 1.
wybrana liczba dwucyfrowa - 21

21 (dopisujemy tę samą liczbę) 21 = 2121

2121 : 21 = 101

odp: Liczba zwiększa się 101 razy.


Zadanie 2.

szukana 135-ta cyfra po przecinku - ?
liczba z której jest szukana dana cyfra - ¹¹/₁₃

11 : 13 = 0,(84615384615)84615 ...........
Nawias oznacza, że zamknięta w nim liczba się powtarza.
(Jest tam 12 cyfr)

135 : 12 = 11,25 = 11 i ¼
czyli będzie 11 całych zbiór ( całe zbiór to (84615384615)) i :

¼ = ³/₁₂

trzecia cyfra w złożeniu ( czyli 6)

Odp: 135-ta cyfra po przecinku to 6.

Zadane 3.
Odległość = 200km.
Jeden astrolog = 60 km/h
drugi = 8,5 m/s = 0,85 km/h
odległość od siebie po = 1 godzinie i 10 minutach

60 × 1,10 = 66 km
0,85 × 1,10 = 0,935 km ≈ 0,93 km

200 - ( 66 + 0,93 ) = 200 - 66,93 = 133,07 km

Odp : Znajdowali się oni w odległości 133,07 km do siebie



Zadanie 4.
skala = 1:40000
Pole prostokąta = a × b
a = 2,5 cm
b = 6 mm = 0,6 cm.
powierzchnia gospodarstwa w rzeczywistości = ? hektarów

1:40000 = 1 cm = 40000 cm w rzeczywistości
1: 400 = 1 cm = 400 m w rzeczywistości

a = 2,5 × 400 = 1000 m
b = 0,6 × 400 = 240 m

Pole prostokąta = 1000 × 240 = 240 000 m² = 240 hektarów

Odp : Powierzchnia gospodarstwa w rzeczywistości wynosi 240 hektarów :)

Zadanie 5.

a= 32 i ⁵⁶/₃₅₇

b= jeszcze nie skończyłam

( przepraszam, że nie ma obliczeń ale nie dam rady dodać załącznika, jeśli chcesz to wyślij mi e-maila w prywatnej wiadomości to spróbuje wysłać)

Mam nadzieję, że pomogłam :)
Licze na najlepszą :)
5 3 5