Odpowiedzi

2010-03-21T12:25:09+01:00

Ta odpowiedź została oznaczona jako zweryfikowana

×
Zweryfikowane odpowiedzi zostały sprawdzone przez ekspertów, dlatego mamy pewność, że są prawidłowe i bezbłędne. Od dawna na zadane.pl znajdziesz tysiące poprawnych odpowiedzi, które zostały sprawdzone przez moderatorów (najbardziej zaufanych członków naszej społeczności).
X - ilość książek na każdej półce
jest 5 półek, więc wszystkich książek jest 5*x

gdyby na każdej półce było o 6 więcej, to na jednej półce byłoby: x+6 książek
zajęłyby wówczas 3 półki, czyli 3*(x+6)
skoro ilość książek się nie zmienia, to
5x=3(x+6)
5x=3x+18 /-2x
2x=18 /:2
x=9


na jednej półce jest zatem 9 książek, wszystkich książek jest 5*9=45

gdyby na każdej półce było o 6 więcej, na jednej znajdowałoby się 9+6=15 książek
15*3=45 istotnie zmieściłyby się na 3 półkach
159 4 159
2010-03-21T12:25:45+01:00

Ta odpowiedź została oznaczona jako zweryfikowana

×
Zweryfikowane odpowiedzi zostały sprawdzone przez ekspertów, dlatego mamy pewność, że są prawidłowe i bezbłędne. Od dawna na zadane.pl znajdziesz tysiące poprawnych odpowiedzi, które zostały sprawdzone przez moderatorów (najbardziej zaufanych członków naszej społeczności).
X- książki na jednej z 5 półek


5x-liczba książek na 5 półkach

x+6-liczba książek na jednej z 3 półek

3x+18-liczba książek na 3 półkach

5x=3x+18/-3x
2x=18/:2
x=9--liczba książek na jednej z pięciu półek

9*5=45-liczba książek
232 4 232
2010-03-21T12:27:30+01:00

Ta odpowiedź została oznaczona jako zweryfikowana

×
Zweryfikowane odpowiedzi zostały sprawdzone przez ekspertów, dlatego mamy pewność, że są prawidłowe i bezbłędne. Od dawna na zadane.pl znajdziesz tysiące poprawnych odpowiedzi, które zostały sprawdzone przez moderatorów (najbardziej zaufanych członków naszej społeczności).
Trzeba policzyć ile jest na dwóch półkach razem czyli jest:
3*6= 18 <- tyle jest gdy odejmiemy od tych dwóch
18:2=9
5*9=45

Odp. Hanka ma 45 ksiązek :)

PS. Nie wiem napewno czy tak... ja tak umiem :)
87 3 87