Odpowiedzi

2010-03-21T12:37:24+01:00
Zanalizujmy to po kolei. Mamy małą beczkę, pojemność 20l, 3kg waży sama beczka, 25kg waży beczka z lepikiem.
25kg - 3kg = 22kg -> tyle waży sam lepik
22kg/20l = 11/10 = 1,1(kg/l) -> tyle waży litr lepiku
Teraz duża beczka. Sama beczka waży 5kg Lepiku jest w niej 50l, czyli
50l * 1,1kg/l = 55kg
W sumie beczka z lepiekiem waży: 5kg + 55kg = 60kg.
Mam nadzieję, że jest to zrozumiałe. :)
2 5 2
2010-03-21T12:38:56+01:00
L - masa litra lepiku

20l + 3kg = 25kg
20 l = 22kg |/20
l = 1,1kg

50*1,1kg + 5 kg = 60 kg - masa dużej beczki pełnej lepiku
3 2 3
2010-03-21T12:41:38+01:00
Pusta mała beczka o pojemności 20l waży 3kg, a duża pusta beczka o pojemności 50l waży 5kg Mała beczka pełna lepiku waży 25kg .
ILE WAŻY DUŻA BECZKA PEŁNA LEPIKU?

mała beczka z lepikiem waży 25kg, sam lepik waży 25-3=22 [kg]
zatem
20 litrów lepiku waży 22 kg
10 litrów lepiku będzie ważyć 2 razy mniej, czyli 22kg:2=11kg
w dużej beczce zmieści się 50 litrów lepiku, więc 5 razy więcej 5*11kg=55kg
duża beczka waży 5kg, więc duża beczka z lepikiem: 55kg+5kg=60kg
3 2 3