Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-21T12:53:40+01:00
x - liczba pętelek grządzielka ma 3x pętelek
kompalka x pętelek x + 6 = 3x
3x - x = 6
2x = 6 x = 6/2 = 3 tyle pętelek ma kompałka
3x = 3*3 = 9 tyle pętelek ma grządziełka razem = 3 + 9 = 12 pętelek
15 3 15
2010-03-21T12:58:51+01:00
X-pętelki Grządzielki
y-pętelki Kompałki

3y=x i y+6=x
3y=y+6 i y+6=x
2y=6 i y+6=x
y=3 i 3+6=x
y=3 i x=9
7 2 7
2010-03-21T12:59:24+01:00
X-pętelki kompałka
3x-pętelki grządzielka


x+6=3x
3x-x=6
2x=6 /:2
x=3

x+3x=3+3*3=3+9=12

odp. Razem nają 12 pętelek.

17 4 17