Odpowiedzi

2010-03-21T13:24:21+01:00
1(√5 - √2) 1(√5 - √2)( √5 + √2 )
------------ =---------------------- =5-2/3(5-2)=3/9=1/3
3(√5 - √2) 3(√5 - √2)( √5 + √2 )
Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-21T13:31:08+01:00
Korzystam ze wzoru:
(x+y)(x-y)=x²-y²
aby pozbyć się niewymierności z mianownika rozszerzam ten ułamek (mnożę licznik i mianownik) przez:(√5 + √2)

1(√5 - √2)/3*(√5 - √2)=(√5 - √2)*(√5 + √2)/3(√5 - √2)(√5 + √2)=
=((√5)²-(√2)²) / 3((√5)²-(√2)²)=(5-2)/3*(5-2)=3/3*3=⅓

w zasadzie w tym przykładzie, który podałeś(aś) nie wymaga stosowania wzoru, gdyż można od razu skrócić przez:(√5 - √2) i od razu masz wynik ⅓ - chyba, że źle podałeś przykład...