Odpowiedzi

2010-03-21T13:35:43+01:00
A)
x+2y=9
y-1=3x

x=9-2y
y-1=3x

y-1=3(9-2y)
y-1=27-6y
y+6y=27+1
7y=28
y=4

x+2*4=9
x+8=9
x=9-8
x=1

b)
-x-y=2
2(3x+y)=20

-x=2+y
6x+2y=20

x=-2-y
6x+2y=20

6(-2-y)+2y=20
-12-6y+2y=20
-4y=20+12
-4y=32
y=-8

x=-2-(-8)
x=-2+8
x=6

2010-03-21T13:37:54+01:00
A)
x+2y=9 podstawiamy za y x+2*4=9
y-1=3x x+8=9
x=9-8
x+2y=9|*3 x=1
-3x+y=1

3x+6y=27
-3x+y=1

7y=28|:7
y=4

Rozwiązaniem jest y=4, x=1

b)
-x-y=2 podstawiamy za x -6-y=2
2(3x+y)=20 -y=2+6
-y=8|*-1
-x-y=2|2 y=-8
6x+2y=20

-2x-2y=4
6x+2y=20

4x=24|:4
x=6

Rozwiązaniem jest y=-8, x=6

Metoda którą liczyłam, to metoda przeciwnych współczynników:) Pozdrawiam