prosze o rozwiazywania
1.suma dwuch liczb wynosi 29. jedna z ych liczb jest o 5 wieksza od drugiej.iloczyn tych liczb wynosi...

2.lody z bita smietana i rodzynkami koszyuje 11zl.lody sa 2 razy drozdze od bitej smietany i o 5zl drozsze od rodzynek.cene lodow(bez bitej smietany i rodzynek)otrzymamy po rozwiazaniu rownania:...

3.pan wojtek jest teraz 2razy starszy od syna. 18lat temu byl od niego starszy 3razy. wynika z tego ze:.....


PROSZE O ROZWIAZANIA Z GORY DZIEKUJE

2

Odpowiedzi

2010-03-21T14:03:21+01:00
1. Dane:
x - pierwsza liczba
x + 5 - druga liczba
x + x + 5 = 29 → 2x + 5 = 29 → 2x = 24 → x = 12
pierwsza liczba - 12 druga liczba - 12+5=17
12 × 17 = 204

Odp.: Iloczyn tych liczb wynosi 204.

2. Dane:
cena lodów z bitą śmietaną i rodzynkami - 11 zł
cena lodów bez bitej śmietany i rodzynków - x
cena bitej śmietany - 1/2x
cena rodzynków - x-5

x + 1/2x + x -5 = 11
Tym równaniem obliczymy szukaną cenę lodów.

3. Dane:
wiek syna - x
Wiek pana Wojtka - 2x
wiek syna 18 lat temu - x-18
wiek pana Wojtka 18 lat temu - 2x - 18 lub 3(x-18)=3x-54
czyli: 2x-18 = 3x-54
2010-03-21T14:05:54+01:00
Proszę o rozwiązania
1. Suma dwóch liczb wynosi 29. jedna z tych liczb jest o 5 większa od drugiej.iloczyn tych liczb wynosi...

2. Lody z bitą śmietaną i rodzynkami kosztują 11 zł. Lody są 2 razy droższe od bitej śmietany i o 5 zł droższe od rodzynek. Cenę lodów (bez bitej śmietany i rodzynek) otrzymamy po rozwiązaniu równania:...

3. Pan Wojtek jest teraz 2 razy starszy od syna. 18 lat temu był od niego starszy 3 razy. wynika z tego ze:.....

1.
Oznaczmy
x - pierwsza liczba
y - druga liczba

{ x + y = 29
{ x = y + 5

{ y + 5 + y = 29
{ x = y + 5

{ 2y = 24 / : 2
{ x = y + 5

{ y = 12
{ x = 17

Iloczyn więc:

X * y = 17 * 12 = 204

2.
Oznaczmy
l - cena lodów
b - cena bitej śmietany
r - cena rodzynek

{ l + b + r = 11
{ l = 2 * b / : 2
{ l = r + 5

{ l + b + r = 11
{ b = l/2
{ r = l - 5

Po podstawieniu otrzymujemy równanie, z którego wyliczymy cenę lodów:

l + l/2 + l - 5 = 11

A poniżej rozwiązanie:
2 * l + l/2 = 16
5/2 l = 16 / * 2
5 l = 32 /: 5
l = 6,40 zł

3.
Oznaczmy:
w - wiek pana Wojtka
s - wiek syna

{ w = 2 * s
{ w - 18 = 3 * (s - 18)

{ w = 2 * s
{ 2 * s - 18 = 3 * s - 54

{ w = 2 * s
{ 2 s - 3 s = -54 + 18

{ w = 2 * s
{ -s = -36 / * (-1)

{ w = 72
{ s = 36

Oznacza to, że pan Wojtek ma teraz 72 lata, zaś jego syn 36 lat.