1Tadeusz wybrał sie do sklepu, planując zakupić 7 pojemników maślanki, każdy o pojemności 0,5 l. Niestety okazało się, że w sprzedaży są tylko pojemniki o pojemności 0,35 l. Ile mniejszych pojemników maślanki powinien kupić Tadeusz?

a) 8
b) 9
c) 10
d) 11


2W czasie wakacji w jednej ze szkolnych łazienek o wymiarach 2,4 m x 4,5 m,
podłoge wyłożono terakotą. Ile płytek wielkości 20 cm x 30 cm było potrzebnych?



3

Odpowiedzi

2010-03-21T13:58:43+01:00
1
7x0.5=3.5
3.5:0.35=10
odp.C
2
240:20=12
450:30=15

12x15=180
odp. potrzeba 180 płytek
2010-03-21T14:02:12+01:00
2
2.4 x 4.5 = 10.8

0.2 x 0.3 =0.06

10.8 : 0.06 =180

Odp. Jest potrzebnych 180 płytek.
chyba
Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-21T14:02:31+01:00
Pojemnik 0,5 l
7*0,5=3,5 l

3,5l:0,35l=10 pojemników
Odp.c
Zad.2
Podłoga:
a=2,4 m
b=4,5m
P1=a*b
P11=2,4*4,5
P=10,8 m^2

Płytka:
a=20 cm
b=30 cm
P2=a*b
P2=20*30
P2=600 cm^2=0,06 m^2

Ilość płytek:
P1/P2=10,8 : 0,06=180 szt.
Odp.
Potrzeba 180 szt. płytek.
pozdrawiam:)