Odpowiedzi

2010-03-21T14:18:25+01:00
Razem-6,50

zeszyt-x
ołówek- x+50

x+x+50=6,50
2x=6,50-50
2x=6
2x=6/2
x=3

3+50(zeszyt)=3,50
Odp:Zeszyt Kosztował 3zł,a ołówek 3,50zł.

*A jeżeli chcesz wiedzieć ile 3 zeszyty i 2 ołówki to- 3*3=9(3 zeszyty) i 2*3,50=7(2 ołówki).

Mogę prosić Naj bo zad dobrze rozwiązane :D
Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-21T14:18:33+01:00
Zeszyt x=y+0,50
Ołówek y

x=y+0,50
3x+2y=6,5
3(y+0,50)+2y=6,5
3y+1,50+2y=6,5
5y=6,5-1,5
5y=5
y=1
x=y+0,50=1+0,5=1,50

Zeszyt x=y+0,50=1,50 zł
Ołówek y=1

Spr.

x=y+0,50
1,50=1+0,50
1,50=1,50

3x+2y=3*1,50+2*1=4,50+2=6,50 zł
Odp.
Zeszyt kosztował 1,50 zł., a ołówek 1 zł.
pozdrawiam:)