Motyl porusza się z prędkością 8km/h. Oznacza to, że w ciągu jednej godziny pokonuje drogę równą 8km. Oblicz jaką drogę przeleci w czasie 150 min. ile minut potrzebuje na przebycie 10 km.?


W sklepie było 35,2 kg jabłek rano sprzedano 0,2 tej ilości a po poludniu 3/4 reszty. Ile jabłek pozostało do sprzedaży następnego dnia?

Proszę o wszystkie obliczenia;))

2

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-21T15:38:24+01:00
Motyl porusza się z prędkością 8km/h. Oznacza to, że w ciągu jednej godziny pokonuje drogę równą 8km. Oblicz jaką drogę przeleci w czasie 150 min. ile minut potrzebuje na przebycie 10 km.?

S- droga
V- prędkość
t- czas

S= V*t
t=150 min= 2h 30 min= 2,5 h

S= 8km/h*2/5 h= 20 km
Odp. Motyl w ciągu 150 minut pokona 20 km.
S= 10km
10km= 8km/h*t/:8km/h
1,25 h= t
Odp. Drogę równą 10 km motyl przefrunie w ciągu 1,25 h



W sklepie było 35,2 kg jabłek rano sprzedano 0,2 tej ilości a po poludniu 3/4 reszty. Ile jabłek pozostało do sprzedaży następnego dnia?

rano
35,2 kg*0,2= 7,04 kg
35,2 kg-7,04 kg= 28,16 kg
po południu
3/4 *28,16 kg= 21,12 kg
28,16 kg-21,12 kg= 7,04 kg

Odp. Do sprzedaży pozostało 7,04 kilograma jabłek.
4 4 4
2010-03-21T15:39:04+01:00
1. Z proporcji;p
8 km - 60 min
x km - 150 min

x=(8*150)/60=20
odp 20 km
8 km - 60 min
10km - x min
x=75 min

2.
35,2*0,2=7,04kg jabłek rano.
7,04*¾=5,28kg
i to na tyle:)
2 4 2