Zad 1
cena noclegów w schronisku górskim wzrosła o 16% w stosunku do ceny ubiegłego roku, która wynosiła ze łóżko w pokoju:
Dwuosobowym - 50 zł
czteroosobowym - 35 zł
dziesięcioosobowym - 20 zł
oblicz, ile kosztuje nocleg w każdym z tych pokoi obecnie.
_____________________________________
zad 2
cenę bluzeczki gimnastycznej która kosztowała 35 zł obniżono o 20% a cene spodenek 44 zł obniżono o 35 %.
Co jest tańsze po przecenie ? bluzeczka czy spodenki ? podaj ceny obydwu towarów po przecenie.
________________________
zad 3
z warszawy do ochotnicy górnej jest 420 km. Maria i Marek pojechali tam samochodem, prowadzac pojazd na zmiane.
marek prowadził 43% drogi a maria reszte. ile km prowadził samochód mareka ile maria ?

3

Odpowiedzi

2010-03-21T18:09:31+01:00
Zad.1.-
dwuuosobowy- 50 100%
x 16%
= 50+8=58 zł
czteroosobowy- 35 100%
x 15%
=40,25zł
dziesięcioosobowy- 20 100%
x 16
= 23,20 zł
zad.2
bluzka- 35 100%
x 20%
= 35zł-7zł= 28zł
spodenki- 44 100%
x 35%
=44zł-15,4zł=28,60 zł
odp. po przecenie tańsza jest bluzka
zad.3
odległ.-420 km
420km 100%
x 43%
=180,6km
180,6-tyle prowadził marek. Maria prowadziła239,4 km
2010-03-21T18:13:47+01:00
Zad 1
dwuosobowy-58
czteroosobowy-40,60
dziesięcioosobowy-23,20

Zad 2
Bluzka 28 zł z 20 % obniżeniem.
Spodenki 15,40 z 35 % obniżeniem

zad 3
marek prowadził 180,60 km drogi a maria 239.4 km drogi
Sorry ale same odp ;D
Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-21T18:17:27+01:00
1.
dwuosobowe 50 zł 16% z 50=0,16*50 =8 po podwyżce 58 zł
58* 2 116 zł -cena za pokój 58 zł cena z za 1 łóżko w pokoju

4 osobowe 35zł 16% z35=0,16*35=5,6 po podwyżce 40,6 zł
40,6 cena z łóżko w pokoju 162,4 zł cena za cały pokój

5 osobowe 20zł 16% z20=0,16*20=3,2 po podwyżce 23,2 zł
23,2 cena za łóżko 116 zł cena za calu pokój

2.
20% z 35=0,2*35=7 35-7=28 28 zł -cena bluzki po obniżce
35% z 44=0,35*44=15,4=28,6 28,6zł -cena spodenek po obniżce

bluzka jest tańsza i kosztuje 28 zł a spodenki kosztują 28,6 zł


3.
cała droga 420km
marek 43%
maria 57 %

43% z420 =0,43*420=180,6 km
57%z420 =0,57*420=239,4 km
marek prowadził samochód przez 180,6 km a maria przez 239,4 km





1 5 1