Odpowiedzi

2010-03-21T18:15:16+01:00
30*60*50=90000=90litrów 90/5=18 18*3=54 54/6=9

Odp Po 9 min :)
1 5 1
2010-03-21T18:17:40+01:00
V=a*b*c
V=30*60*50
V=90000 cm³
1l=1dm³=1000cm³

90000 cm³=90l

3/5* 90=270/5=54l

54l:6l=9

Odp.: Po upływie 9 minut.
1 5 1
2010-03-21T18:18:02+01:00
30cm=3dm
60cm=6dm
50cm=5dm

V=a*b*c
V=3dm*6dm*5dm
V=90dm³-pojemność całego akwarium

⅗*90dm³=54dm³-pojemność do ⅗ wysokości
1dm³=1 litr
54dm³=54l

54l:6l/min=9min
odp.po 9 minutach akwarium napełni się do ⅗ wysokości
1 5 1