Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-21T19:04:22+01:00
1 Musisz znać wszystkie regółki .

np 2x-5=3x-4+x
2x-3x-x=-4+5 I- przenośisz wyrazy z niewiadoma na lewa a z wiadomą na prwo
I-redukujesz wyrazy podobne czyli redukujesz 2xitp
-2x=1I:(-2)
x=1/2

inne
np2(x-3)+(x-4) +4(x-5)=0 I-usuwam nawiasy czyli przekształcam torsamoscioawo
2x-6+3x-12+4-20=0
2x+3x+4x=6+12+20
9x=38I:9
x=38/9
x=42/9

myśle że pomogłam
2010-03-21T19:09:10+01:00
5*(5x-10)=6X *(5+2) wykonujemy redukcje wyrazów podobnych jesli to możliwe tutaj mnorzymy przez liczbe kt€ra sto przed nawiasem