Zadania łatwe.
1)Pan Jacek wpłacił na książeczkę oszczędnościową 150 zł.Po roku do tej kwoty doliczono mu 20% odsetek.Ile złaotych miał pan Jacek po roku na książeczce.?
OBLICZENIA:



2)Trzy tomu opowieści z narmi mają razem 650 str.Tom drugi75str. więcej od pierwszego,a tom trzeci 25 str.mniej od drugiego.
a)Oblicz ile stron ma każdy tam.



b)Oblicz ile czasu poczebuje Ania na przeczytania każdego z trzech tomów,jeżeli czyta 25stron/h

Prosze o szczegulne obliczenia dam naj :P

2

Odpowiedzi

2010-03-21T19:14:10+01:00
1)
100%+20%=120%
150zł*120%=180zł

2)Trzy tomu opowieści z narmi mają razem 650 str.Tom drugi75str. więcej od pierwszego,a tom trzeci 25 str.mniej od drugiego.
a)
x+(x+75)+(x+75-25)=650
x+x+75+x+50=650
3x=650-50-75
3x=525 |:3
x=175 - tom pierwszy

175+75=250 - tom drugi
250-25=225 - tom trzeci

175+250+225=650


b)
175:25 = 7 godzin na pierwszy tom
250:25 = 10 godzin - na drugi tom
225:25 = 9 godzin - na trzeci tom

7+10+9 = 26 godzin - na wszystkie trzy tomy
Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-21T19:19:30+01:00
1) 150+20%*150=150+20/100=150+30=180zł
2) a) I tom x 175stron
II tom x+75 175+75=250stron
III tom x+75-25 175+75-25=225 stron
wszystkie tomy 650 stron

x+x+75+x+75-25=650
3x=650-75-75+25
3x=500+25
3x=525 /:3
x=175

B) I tom 175:25=7 7h
II tom 250:25=10 10h
III tom 225:25=9 9h

wszystkie tomy przeczyta w 26h