Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-21T20:33:54+01:00
(2x-5)²-5(2x-5)+6=0
4x²-20x+25-10x+25+6=0
4x²-30x+56=0 podzielic na 2
2x²-15x+28=0
delta=b²-4ac=225-176=49
x₁= -b-pierwiastek z delty podzielić przez 2a=15-7/4=8/4=2
x₂= -b+pierwiastek z delty podzielic przez 2a=15+7/4=22/4=5,5


(3x-5)²-3(3x-5)=0
9x²-30x+25-9x+15=0
9x²-39x+40=0
liczymy deltę: To bedzie -39 do kwadratu-4*9*40= 1521-1440=81
x₁=-b-pierwiastek z delty podzielić przez 2a=39-9/18=30/18=10/6=5/3
x₂= -b+pierwiastek z delty podzielic przez 2a=39+9/18=48/18=24/9=8/3