Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-21T20:43:35+01:00
Namoczenie -
Pranie właściwe -
Gotowanie -to jeden z procesów obróbki termicznej stosowanych w gastronomii. Odbywa się w środowisku wrzącej wody. Podczas tego procesu białka zawarte w potrawie ścinają się.Stosunkowo niska temperatura tego procesu, bo nie przekraczająca stukilkunastu stopni Celsjusza, sprawia iż w potrawie nie powstają szkodliwe dla zdrowia substancje rozkładu składników pokarmowych
Płukanie -
krochmalenie - Otrzymany w ten sposób płyn jest używany do krochmalenia bielizny, które dawniej było powszechne stosowane w celach higienicznych. Nakrochmalony materiał jest zakonserwowany: nie wchłania kurzu ani wilgoci, co zapobiega namnażaniu bakterii i pozwala na jego dłuższe użytkowanie. Po nakrochmaleniu tkaniny mogą być dłużej użytkowane, gdyż opadający kurz oraz rozlana woda mogą być z nich z łatwością usunięte. Wszelkiego rodzaju zabrudzenia, bez względu na konsystencję, dają się z nakrochmalonego materiału łatwiej usunąć dzięki pokryciu włókien krochmalem.
suszenie -
3 3 3