Odpowiedzi

2010-03-21T21:16:55+01:00
S = v₀×t+½×a×t²
v₀ = 0m/s
a=g = 9,81 m/s
s = H = 30m

H=½×g×t²
t=pierwiastek kwadatowy z (2×H/g)

v= a×t = g×t
v = g× pierwiastek kwadratowy z( 2×H/g)
v= pierwiastek kwadratowy z (2×H×g)
v = 24,26m/s
2010-03-21T21:31:00+01:00
H=½gt²
V=gt

h=½gt² /×2 obustronnie mnożymy przez 2
2h=gt² /÷g obustronnie dzielimy przez g
2h/g=t²
t²=2h/g /√ obustronnie przez pierwiastek
t=√2h/g

Teraz pod wzór na prędkość trzeba podstawić t=√2h/g
V=gt
V=g×√2h/g g trzeba podnieść do kwadratu i włożyć pod pierwiastek
V=√g²×2h/g Kwadrat nad "g" się skróci z "g" w pierwiastku
V=√2gh Teraz tylko podstawić wartości wiedząc że g=10m/s²
V=√2×10m/s²×30m
V=√2×10m²/s²×30
V=√600m²/s² pierwiastek z "s²" to s, pierwiastek z "m²" to m
V=√100x√6m/s "s" i "m' już nie jest pod pierwiastekiem w wyniku końcowym też nie
V=10√6m/s



Odp.Ciało spadające swobodnie z wysokości 30 metrów uzyska prędkość 10√6m/s.