Zad.1 Pociąg TGV kursuje między Paryżem a Lyonem z predkością 320 km/h.Oba miasta dzieli odległość około 400km.
a)Oblicz,jaką drogę pokonuje pociąg TGV w ciągu każdje sekundy.Wynik podaj w pełnych metrach.
b)ile minum trwałaby podróz z Paryża do lyonu przy założeniu .że pociągporuszał się ze stała prędkością na całej trasie.
c)oblicz,jaką drogę pokonuje pociąg TGV w ciągu kwadransu,jadąc z prędkością 320km/h.

Zad.2
Kirowca samochodu jadącego z prędkością11 m/s nacisnął pedał gazu,na skutek ,czego przyspieszenie samochodu wynosiło 3 m/s² .Prędkość 20 m/s samochód osiągnął po upływie... ?

2

Odpowiedzi

2009-10-27T22:15:57+01:00
A) 1godz- 60min 1min - 60s 60*60=3600s 1godz=3600s
320km/h
320km/3600s : 3600s to się skróci i 320km : 1000m = 0,32m
b) 400km : 320km = 1,25 1,25*60=75 75= 1godz15 min
c)320km/h
15min
320km : 60min = 5,(3) * 15= 79,(9) w przybliżeniu 80km
w 15 min pocia przejedzie okolo 80 km
zad2
20-11=9 9:3=3
samochód osiągnie predkość 20m/s po upływie 3 sekund
2 3 2
2009-10-27T22:21:23+01:00
Zad 1
a)
V=s/t
s=Vt

320km/h=320 × 1000/3600=89 m/s

s=89 × 1
s=89 m
s=[m/s × s=m]

b)

V=s/t
s=Vt
t=s/V
t=400/320
t= 1¼h
t=[km/km/h =h]

1¼h=75 minut

c)
15 minut=¼h

V=s/t
s=Vt
s= 320 × ¼
s= 80km
s=[km/h × h=km]
2 5 2