Odpowiedzi

2010-03-22T10:00:31+01:00
Cena towaru z 7% stawką VAT wynosi 53,50 zł.Oblicz:
a) Cenę towaru bez podatku
x-cena towaru bez podatku

7%=0,07

7% z "x" to 0,07*x

x+0,07x=53,50
1,07x=53,50 /:1,07
x=50

b) Cenę towaru z 22% podatkiem VAT

50zł - cena towaru bez podatku

22%=0,22

22% z 50 to 0,22*50=11

cena towaru z 22% podatkiem VAT:
50+11=61 [zł]
2010-03-22T10:01:10+01:00
A)
53,50zł/1,07=50zł
b)
50zł*1,22=61zł
1 5 1
Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-22T10:23:36+01:00
Cena towaru z 7% stawką VAT wynosi 53,50 zł.Oblicz:
a) Cenę towaru bez podatku
53,50----------------------107%
X---------------------------100%
X = (53,50 x 100) : 107
x = 50 zł
Odp; cena bez podatku wynosi 50 zł

b) Cenę towaru z 22% podatkiem VAT
50--------------------100%
X----------------------22%
X = (50 x 22) : 100
X = 11 zł
50 + 11 = 61 zł
Odp; cena z 22% wynosi 61 zł