Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-22T11:56:00+01:00
Tr. Skrobi amylazy- enzymy glikolityczne rozkładają wiązania w cukrach złożonych. Amylaza ślinowa i trzustkowa odczepiają od cząsteczek wielocukru dwucukrowe cząst. maltozy.
Nadwyżka glukozy w wątrobie może być wykorzystywana do syntezy glikogenu . Z krwią trafiają one do komórek tkanki tłuszczowej i ulegają zamianie na tłuszcze zapasowe.


Tr. Białek zaczyna się w żołądku gdzie komórki gruczołowe wydzielają nieczynny enzym- pepsynogen. Razem z kwasem sol. Pepsynogen przekształca się w pepsynę. Pepsyna rozkłada białka na krótsze łańcuchy polipeptydowi. W jelicie cienkim działaja trypsyna i chymotrypsyna, które rozkłada cząsteczki polipeptydów i dipeptydów.
Oba enzymy wytwarzane są przez trzustkę i do dwunastnicy dostają się w post. nieczynnej.


Tr. Tłuszczy w jamie ustnej i żołądku lipidy nie są trawione, w jelicie cienkim powstaje mieszanina glicerolu i kwas. tłuszczowych . Tworzą one z solami żółciowymi kompleksy – micelami. Dzięki temu łatwo przenikają do komórek nabłonków kosmków jelita cienkiego. Tam następuje resynteza tłuszczów obojętnych.
1 5 1