PPPOOOMMMOOOCCCYYY !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Na skoczni narciarskiej typu K120 liczbę punktów za skok długości x metrów oblicza się według wzoru:
liczba punktów = 60+ (x-120) · 1,8
Ile punktów otrzymuje zawodnik za skoki długości 100m, 120m i 130,5 m.??

Uwaga! Do punktów za długość skoku dolicza się także punkty za styl.

3

Odpowiedzi

2010-03-22T14:19:40+01:00
100m
liczba pkt= 60+(100-120)×1.8= 60+(-20)×1.8= 60+(-36)=24

120m
liczba pkt= 60+(120-120)×1.8= 60×1.8= 108

130.5m
liczba pkt= 60+(130.5-120)×1.8= 60+18.9= 78.9

Myślę, że się przyda :D
2010-03-22T14:22:24+01:00
A)skok o dł. 100m
60+(100-120)*1,8=60-20*1,8=60-36=24pkt

b)skok o dł.120m
60+(120-120)*1,8=60*1,8=108pkt

c)skok o dł.130,5m
60+(130,5-120)*1,8=60+10,5*1,8=60+18,9=78,9pkt
Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-22T14:22:55+01:00
1.
60+(100-120)*1,8
60-20*1,8
40*1,8 = 72
zawodnik otrzymał 72 punkty

2.
60+(120-120)*1,8
60*1,8 = 108
zawodnik otrzymał 108 punktów

3.
60+(130,5-120)*1,8
60+10,5*1,8
70,5*1,8 = 126,9
zawodnik otrzymał 126,9 punktów