Odpowiedzi

2009-10-28T08:26:41+01:00
Pan Zygmund dostal podwyzke i zamiast 1600zl zarabia 1800zl. Podwyzszyl wiec
kieszonkowe swojej corki o taki sam procent
. Corka dostawala dotychczas 20zl
kieszonkowego. Ile bedzie dostawac teraz?

1800-1600=200 <--- kwota podwyżki
(200/1600)*100% = 12,5 % <---- procent podwyżki

12,5%*20 = 2,5 <----- kwota podwyżki kieszonkowego
20+2,5 = 22,5 zł <---- nowe kieszonkowe


Pomogłem? Podziękuj i doceń
1 5 1
2009-10-28T08:31:46+01:00
1600- 100%
1800-x
x=1800/1600 × 100% = 112,5 %
112,5%-100% = 12,5 %- podwyżka

20-100%
x-112,5%
x= 112,5/100 × 20 = 22,5
odp. Kieszonkowe jego córki wzrosło do 22,5 zl
1 5 1