Odpowiedzi

2009-10-28T13:57:27+01:00
A) na gorze 0 a na dole 2
b) na gorze 0 a na dole 2
2009-10-28T14:01:55+01:00
A) pomnożyć to przez x-1 daj nam
(x+1)(x-1) = x²-x+x-1 = x²-1

b) mnożymy przez x-15 i wychodzi
7(x-15) : x-5 = 3(x-15) : x-3
(7x-105) : x-5 = (3x-45) : x-3
(7x-21) : x-1 = (x-45) : x-1
7x-21 = x-45
6x = -24
x = 4

Tak mi się wydaje ;D
2009-10-28T14:10:09+01:00
A) kreska ulamkowa na gorze x+1 na dole x = 1 na gorze a na dole x-1

x+1 1
------ = ----- zał x ≠ 0 i x-1≠0
x x-1 x≠0 i x ≠ 1
Mnożymy na krzyż

( x+1 ) (x-1) = x
Stosuję wzór skróconego mnożenia
x² -1 = x
x² -x -1 = 0
a= 1
b = -1
c = -1
Δ = b² -4ac
Δ = (-1)² - 4 *1 *(-1) = 1 +4 =5
Δ = 5
√Δ = √5

x₁ = (-b-√Δ):2a = (1 -√5):2
x₂ = (-b+√Δ):2a = (1 +√5):2

b) 7 na gorze na dole pod krzska x-5= 3 na gorze pod kreska x-3

7 3
----- = ------
x-5 x-3
Zał. x-5 ≠ 0 i x-3 ≠ 0
x ≠ 5 i x≠ 3
Mnożymy na krzyż
7( x-3) = 3( x-5 )
7x -21 = 3x -15
7x-3x = -15+21
4x = 6
x = 6/4
x = 3/2