To będzie troszkę długie

Zad 1 Zamień na ułamki dziesiętne
2/5=
3/4=
13/50=
7/20=
101/250=
5/8=
Zad 2 Przedstaw w postaci ułamka zwykłego nieskracalnego.
0,70=
0,25=
0,48=
0,375=
Zad 3 Oblicz w pamięci ;)
20*1,05=
0,2*0,003=
3000*0,04
Zad 4 Wpisz odp liczby.
1,35kg= ile dekagramów
3,7km= ile metrów
10,5t= ile gramów
0,1t= ile kilogramów
0,2m=ile centymetrów
0,9dag= ile gramów
Zad 5 Uzupełnij grafy
0,3*1000->?:1000->?
0,3:100->?*10 000->?

3

Odpowiedzi

2010-03-22T17:08:15+01:00
2/5=0,4
3/4=0,75
13/50=0,26
7/20=0,35
101/250=0,404
5/8=0,625

0,70=7/10
0,25=1/4
0,48=12/25
0,375=3/8

21
0,0006
120

135dag
3700m
10500000g
100kg
20cm
90g





2010-03-22T17:12:11+01:00
1.
2/5 = 0,4
3/4=0,75
13/50=0,26
7/20=0,35
101/250=0,404
5/8=0,625

2.
0,70=7/10
0,25=1/4
0,48=12/25
0,375=3/8

3.
20*1,05=21
0,2*0,003=0,0006
3000*0,04=120

4.
1,35kg= ile dekagramów = 135 dag
3,7km= ile metrów = 3700 m
10,5t= ile gramów = 10500000 g
0,1t= ile kilogramów = 100 kg
0,2m=ile centymetrów = 20 cm
0,9dag= ile gramów = 9 g

5.
0,3*1000->?:1000->? = 0,3
0,3:100->?*10 000->? = 30
2010-03-22T17:19:47+01:00
Zad 1
2/5= 0,4
3/4= 0,75
13/50= 0,26
7/20= 0,35
101/250= 0,404
5/8= 0,625
zad 2
0,70=7/10
0,25= 25/100=5/4
0,48= 48/100=12/25
0,375= 375/1000=3/8

zad 3
20*1,05= 21
0,2*0,003=0,0006
3000*0,04=120

zad 4
1,35kg= 135 dekagramów
3,7km= 3700 metrów
10,5t= 10500000 gramów
0,1t= 100 kilogramów
0,2m= 20 centymetrów
0,9dag= 9 gramów