Odpowiedzi

2009-10-28T15:11:40+01:00
1. 100 % ---- 15
x % ------ 60
x = 100 * 60 = 6000 = 400
15 15
Odp.b

2. 100 % ------ 1600
x % -------- 1700
x = 100 * 1700 = 170000 = 106, 25 %
1600 1600
2 2 2
2009-10-28T15:14:00+01:00
1. (60÷15)×100%=400%
Odpowiedź b
2.
1600+1600×x=1700
1600+1600x=1700
1700-1600=1600x
100=1600x
x=100÷1600
x=0.0625
x=6.25%

Zarobki pani Ani wzrosły 0 6.25%
3 3 3
2009-10-28T15:51:43+01:00
60 procent:15 procent = 400 procent

zad.2 1700-1600=100
100 : 1600procent =6,25 procent
zarobki wzrosły o6,25%
3 2 3