Odpowiedzi

2009-10-28T15:16:27+01:00
1)Podaną wielkość wyraź w m/s
a)36m/min = 36m/60s = 0,6 m/s
b)12m/min = 12m/60 s = 0,2 m/s
c)72km/h = 72000 m/3600s = 20 m/s

2)Z miast odległych od siebie o 400km wyruszyli naprzeciw siebie rowerzyści.Pierwszy z nich pokonuje dziennie 45km,a drugi 35km.Po ilu dniach podróży spotkają się?

V1=45
V2=35
s=400
t1=t2=t
s=V1Tt+V2*t=t(V1+V2)
t=s/(V1+V2)
t= 400/80 = 5

Odp: Spotkają się po 5 dniach

Pomogłem? Podziękuj
15 4 15
2009-10-28T15:22:33+01:00
1) a.36m/1*60s= 36m/60s = 3m/5s
b.12m/1*60s = 12m/60s = 3m/15s
c.72*1000/1*3600s= 72000m/3600s = 2m/1s
2) 45km+35km=80km
400km/80km=5dni
Spotkają się po 5 dniach =)
7 3 7