Zad 1
kapelusz z piórkiem kosztuje 110zł kapelusz jest droższy od piórka o 100 zł Ile kosztuje kapelusz , a ile piórko ?
Zad 2
Zegar z kukułką waży 5,5 kg Kukułka jest o 5 kg lżejsza od zegara Ile waży zegar , a ile kukułka
Zad3
Pani kowalska zarabia miesięcznie o 200 zł więcej od pana kowalskiego W ciągu roku oboje razem 48 tys. zł Jakie jest miesięczne wynagrodzenie pani kowalskiej , a jakie pana kowalskiego ?
Zad 4
Krzyś rozbił skarbonkę i policzył , że było w niej 32 zł w monetach o nominałach 2 zł , 1 zł, 502 gr, 20gr Dwuzłotówek było 2 razy mniej niż złotówek , a pięćdziesięciogroszówek było 2 razy więcej niż złotówek Dwudziestogroszówek było 10 Ile monet było w skarbonce ?


ANALIZA ZADANIA

1

Odpowiedzi

2014-09-12T16:30:26+02:00
1.
x - cena kapelusza
y - cena pióra

x+y=110
x=100+y

100+y+y=110
2y+100=110
2y=110-100
2y=10 /:2
y=5 zł

x=100+y=100+5=105 zł

Odp: Kapelusz kosztuje 105 zł a pióro 5 zł.

2.
x - waga zegara
y - waga kukułki

x+y=5,5
x=y+5

y+5+y=5,5
2y+5=5,5
2y=5,5-5
2y=0,5 /:2
y=0,25 kg

x=y+5=0,25+5=5,25 kg

Odp: Kukułka waży 0,25 kg a zegar 5,25 kg.

3.

x- pani Kowalska
y- pan Kowalski

y+200=x
12y+12x=48 000
y=x-200
12(x-200)+12x=48 000
y=x-200
12x-2400+12x=48 000
y=x-200
24x=48 000+2400
24x= 50400 /:24
x= 2100

y=2100-200
y=1900

Odpowiedź: Pani Kowalska miesięcznie zarobi 2100 zł, a pan Kowalski 1900 zł.

4.
32 zł w skarbonce
2 zł
1 zł
50 gr=0,5 zł
20 gr=0,2 zł (10 monet)

x - monety o wartości 1 zł
y - monety o wartości 2 zł
z - monety o wartości 50 gr

x *1+y*2+z*0,5+10*0,2=32
y= 0,5x
z=2x

x+2y+0,5z+2=32
x+2* 0,5x+0,5*2x=32-2
x+x+x=30
3x=30 /:3
x=10

x=10
z=2x=2*10=20
y=0,5x=0,5*10=5

10+10+20+5=45

Odp: W skarbonce było 45 monet.