Odpowiedzi

2010-03-22T17:46:33+01:00
20%=0,2
87zł*0,2=17,4zł
87zł-17,4zł=69,6zł
Odp.:Janek zapłacił za kurtkę 69,6zł
3 3 3
2010-03-22T17:47:06+01:00
1-0,2=0,8 ← koszt kurtki (zamiast procentów)

87 zł - 1
x zł - 0,8

x=(0,8*87)/1
x=69,6

Janek zapłacił za kurtkę 69,6 zł.

P.S. Zrobiłam to w formie proporcji :)

:)
1 5 1
2010-03-22T17:48:30+01:00
0,20*87=17,4
87-17,4=69.6
* oznacza mnożenie
1 2 1