Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-22T18:26:28+01:00
-ciecze
-intensywny zapach
-oleiste
-reagują z metalami aktywnymi
-wysoka aktywność chemiczna
-dobrze się rozpuszczają w wodzie
4 4 4
2010-03-22T18:28:26+01:00
Są 2 rodzaje kwasów karboksylowym:
- wyższe kwasy karboksylowe (są to na przykład: kwas stearynowy ( w reakcji tego kwasu, z zasadą sodową powstaje mydło), kaw oleinowy, kwas palmitynowy)
- niższe kwasy karboksylowe ( są to na przykład: kwas metanowy (mrówkowy), kwas etanowy (octowy), kwas propanowy (propionowy)

Im więcej atomów węgla w związku tym zmniejsza się:
- łatwość dysocjacji jonowej,
- aktywność chemiczna,
- gęstość,
- rozpuszczalność w wodzie.
6 3 6
2010-03-22T18:34:43+01:00
Niższe kwasy karboksylowe są cieczami o intensywnych,ostrych zapachach.kwasy karboksylowe o średniej długości łańcucha(od 4 at węgla w cząsteczce) są oleistymi cieczami o charakterystycznym ostrym zapachu,a wyższe-substancjami stałymi o delikatnym zapachu.
Rozpuszczalność kwasów karboksylowych w wodzie zmniejsza się wraz z wydłużeniem się łańcucha węglowego.
Niższe kwasy karboksylowe reagują z metalami aktywnymi ,tlenkami metali i zasadami,podobnie jak kwas etanowy.
Właściwości kwasów karboksylowych i ich duża aktywność chemiczna wynikają z obecności w cząsteczce grupy karboksylowej
(-COOH). :) i to tyle :)
5 4 5