1.Zaprojektuj jadłospis gimnazjalisty, tak aby każdy posiłek miał odpowiednią kaloryczność. Dzienne zapotrzebowanie energetyczne organizmu wynosi 2800-3300kcal(11760-13860kJ). Zalecane zawartości białka, tłuszczów, sacharydów, witamin, (A,B1,B2,C i D), pierwiastków Ca i Fe można znaleźć m.in. w książkach kucharskich i poradnikach dietetycznych
TABELA
posiłek składniki zawartość witamin białek tłuszczów sacharydów
Śniadanie
Drugie śniadanie
Obiad
Podwieczorek
Kolacja
2.Wyjaśnij dlaczego tran i oleje roślinne są zdrowsze od tłuszczów zwierzęcych. Jaki ester jest ich składnikiem.
3.Uzupełnij tekst.
Białko jaja kurzego z wodą tworzy........... . Cząstki białka w koloidzie mają rozmiary ......... . Innymi przykładami koloidów są: .............. . Dla takiego typu mieszanin charakterystyczne jest zjawisko, zwane.............. , które polega na ............. . Wżyciu codziennym spotykamy się z tym zjawiskiem np.: ........... .
4. Wymień produkty spożywcze zawierające taką ilość białka, która zaspokaja dzienne zapotrzebowanie organizmu ludzkiego na ten składnik pokarmu.

1

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-23T17:15:34+01:00
1.


Rodzaj pokarmu
I Śniadanie
płatki kukurydziane z mlekiem4 kromki chleba razowegoser twarożkowy chudy herbata z cukrem

Waga, ilość
60 g płatków + 250 ml mleka4 x 50 g4 x 10 g250 ml herbaty + 7 g cukru

Wartość kaloryczna
300 kcal4 x 98 = 392 kcal4 x 10 = 40 kcal28 kcal

Łącznie
760 kcal

II śniadanie

bułka kajzerkaz polędwicą drobiowąmałe jabłko

50 g 10 g 125 g

130 kcal 14 kcal 55 kcal

199 kcal

Obiad

rosół z makaronem filet z ryby smażony ziemniaki gotowane surówka z kapusty, marchwi i jabłkasok marchwiowy pomarańcza

300 g 100 g 150 g 100 g 250 ml 150 g

250 kcal 160 kcal 110 kcal 80 kcal 125 kcal 115 kcal

840 kcal

Podwieczorek

szarlotka jogurt truskawkowy sok pomarańczowy

66 g 125 g 250 ml

233 kcal 120 kcal 125 kcal

478 kcal

Kolacja

3 kromki chlebaz kabanosemherbata z cukrem

3 x 50 g 30 g 250 ml herbaty + 7 g cukru

3 x 120 = 360 kcal 135 kcal 28 kcal

523 kcal

ŁĄCZNIE KALORII: 2800
2.

Tłuszcze zwierzęce zawierają cholesterol i nasycone kwasy tłuszczowe, które podnoszą poziom cholesterolu we krwi. Wysoki poziom cholesterolu we krwi to jeden z głównych czynników ryzyka miażdżycy i choroby wieńcowej. Tłuszcze roślinne są bogate w Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe (NNKT), które pomagają zapobiegać chorobom układu krążenia. w przeciwieństwie do cholesterolu i tłuszczów nasyconych, NNKT nie są produkowane przez organizm, dlatego muszą być stałym składnikiem diety.
3.
Białko jaja kurzego z wodą tworzy koloid. Cząstki białka w koloidzie mają rozmiary od 1 nm (nanometra) do 1 µm (mikrometra). Innymi przykładami koloidów są: roztwór żelatyny w wodzie, mleko. Dla takiego typu mieszanin charakterystyczne jest zjawisko,zwane efektem Tyndalla, które polega na rozproszeniu światła. W życiu codziennym spotykamy się z tym zjawiskiem np.: obserwując cząsteczki kurzu w powietrzu.

4.

Białka zbudowane są z aminokwasów są niezbędne do utrzymania życia oraz pełnią funkcje budulcową
Aby zaspokoic odpowiednio organizm w składniki powinno się jesc rybe jajka ser biały to powinno wystarczyc ;) wskazuje tez na to dieta proteinowa
26 3 26