Oblicz:
a) 6+(-4)+(-10)=
-4-(-9)-3=
-16+7-28=
b) 4,3 - 7,4+1,1=
(-6,2)+1,6-(-2,3)=
7,8-5,4-12,1=
c)1⅛ -2¼-(-½)=
(-2,1)+ ⅕ -3=
-1⅓ -(dwie dziewiate w ułamku zwykłym)+(jedna szósta w ulamku zwykłym)=
nie ma tych niektorych ułamkow wiec musialam napisac :( prosze mi to rozwiazac za pierwsza daje naj ;) i jak mozne to wytlumaczyc :(
potrzebne mi na dzis :(

2

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-22T18:51:00+01:00
Nie wiem że to jest dobrze ale się starałam. ; DDD

6+(-4)+(-10) = (-8)
(-4)-(-9)-3 = 2
(-16) + 7 -28 = (-37)
4.3-7.4+1.1 = (-2)
(-6,2)+1,6-(-2,3)= ( -2,3 )

7,8-5,4-12,1= (-9.7)


bardzo cię przepaszam ale nie umiem ułamków. ; ((
2010-03-22T19:04:45+01:00
A) -8
2
-37
b) -2
-2,3
-9,7
c)-5/8 niewiem jak ulamek postawic to ulamek
-4 9/10
1 5/18

W odejmowaniu doprowadza sie do wspolnego mianownika a w mnozeniu i dzieleniu na niewlasciwy