Odpowiedzi

2010-03-22T18:52:04+01:00
Zad.1
2x(x-5)-3(x-do drugiej - 2x)+(x-2)x = 2x-do drugiej-10x-3x-do drugiej +6x +x-do drugiej - 2x= -6x \ bo 2x-do drugiej, -3x-do drugiej i +x- do drugiej skracamy (redukujemy)

a(a+b+c)-b(a+b+c)-c(a-b-c)= a-do drugiej +ab+ac -ba -b-do drugiej -bc -ca +cb +c-do drugiej= a-do drugiej - b-do drugiej -c-do drugiej \ Bo ab i -ab redukujemy, ac i -ac też redukujemy i bc+bc również redukujemy :)

Mam nadzieję że jest ok ;)
Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-22T19:01:25+01:00
2x(x-5)-3(x do drugiej -2x)+(x-2)x = 2x kwadrat -10-3x kwadrat +6x=x kwadrat -2x = -6x

a(a+b+c)-b(a-b+c)-c(a-b-c) = a kwadrat +ab+ac-ba+b kwadrat -bc -ca +cb+c kwadrat = a kwadrat + b kwadrat + c kwadrat

zad2:Oblicz wartośći liczbowe wyrażeń
3(x do drugiej -2x+3)-2(x do drugiej -5x -1 dla x=2

=3(2 kawdrat-2*2+3)-2(2kwadrat-5*2-1)=3(4-4+3)-2(4-10-1)=3*3-2*(-7)=9-14=-5