Doświadczenie
Wykonanie:
1. Do szklanki zimnej wody wsyp 2 łyżki mąki ziemniaczanej i zamieszaj.
2. Dodaj kilka kropel jodyny lub płynu Lugola i obserwuj, co się dzieje.
3. Wklej do garnka 1 szklankę wody i dodaj zawiesinę mąki ziemniaczanej z jodyną lub płynem Lugola. Następnie tak przygotowaną mieszaninę zagotuj, cały czas mieszając.
Wyniki:
Przed zagotowaniem ......... ?
Po zagotowaniu .......... ?
Wnioski:
Głównym składnikiem mąki ziemniaczanej jest ...... To cukier złożony wykorzystywany przez organizm jako źródło ...... Obecność skrobi można wykryć za pomocą jodu zawartego w jodynie. Zabarwia on skrobię na skrobię na ..... Skrobia podczas trawienia, pod wpływem enzymów i odpowiedniej temperatury, rozpada się na .......

1

Odpowiedzi

  • onys
  • Początkujący
2009-10-28T20:02:12+01:00
Przed zagotowaniem:woda ma kolor fioletowy
Po zagotowaniu:woda ma kolor biały

Głównym składnikiem mąki ziemniaczanej jest skrobia.To cukier złożony wykorzystywany przez organizm jako źródło energii.Obecność skrobi można wykryć za pomocą jodu zawartego w jodynie.Zabarwia on skrobię na fioletowo.Skrobia podczas trawienia,pod wpływem enzymów i odpowiedniej temperatury,rozpada się na glukoze-cukier prosty
15 3 15