Odpowiedzi

2010-03-22T21:14:02+01:00
Najpierw rysujesz sobie ten wykres y= ½x. i dalej:
a). y= ½x +3
przesuwasz go do góry o 3 jednostki, czyli np. gdy x=0, y= ½x=0, ale przy y= ½x+3=0+3=3.

b) y=½x-5
znowu przesuwasz cały wykres, ale tym razem o 5 jednostek w dół. czyli dla x=0, już nie y=0, a y=-5

c) y=½(x+2)
teraz wykres ten przesuwamy jakby o 2 jednostki w lewo, bo zmienia nam się x. tzn. funkcja ta np. w x=0 będzie przyjmowała wartość taką, jak wcześniej w x=2 (y=1).

d)y=½(x-3)
podobnie jak w c), ale tym razem przesuwamy wykres o 3 jednostki w prawo. funkcja w x przyjmuje teraz takie wartości, jakie wcześniej przyjmowała w punkcie x-3.

w tej chwili trochę ciężko tak to wyjaśnić. mam nadzieję, że pomogłam choć trochę, ale i tak najlepiej będzie jak po prostu, jak sobie narysujesz gdzieś na brudno każdy z tych wykresów i porównasz z funkcją wyjściową. pewne wnioski nasuną Ci się wtedy same, możesz dołączyć sobie do swojego toku rozumowania moje wypociny i powinnaś spokojnie załapać, a wtedy takie zadania będziesz robić z automatu [; w razie dalszych problemów, pisz.
1 5 1