A)Tabliczka czekolady ma 560 kcal. Jak długo musiałbyś ścierać kurze, aby spalić tyle kalorii? ( 1godz. ścierania kurzu to 144 kcal)


b) Jak długo musiałbyś pływać, by spalić tyle samo kalori to podczas półgodzinnego marszu?
(pływanie 1godz- 500 kcal, marsz 1godz- 800 kcal)

3

Odpowiedzi

2009-10-28T16:48:18+01:00
A ) tabliczka -560
1h kurze 144
rozwiazanie
560/144=4h 8 min
b) polgodziny marszu - 400 kcal
godzina pływania 500 kcal
rozwiazanie
1 min -x
x=500/60
x-8.20 kcal
10 min- 8.20*10=82
20 min- 164kcal
30min-246kcal
40min-328kcal
48min-393.6kcal≈400kcal bo sie zaokroągli 6 czyli do góry
2009-10-28T16:49:21+01:00
A)560÷144≈3,89h≈3h53min
Odp.Musiałbym ścierać kurze 3h53min.
b)60min÷5=12min-100kcal pływając
12min×8=96min=1h36min-800kcal pływając
1h36min÷2=49min
Odp.Musiałbym pływać 49min
2009-10-28T16:50:02+01:00
A) niecałe 4 godz.
b) niecałe 2 godz. - pływanie
45 min.