Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
  • Roma
  • Community Manager
2010-03-24T00:59:40+01:00
X - ilość brzoskwiń
Pierwszy otrzyma: ½x + 1
w koszyku zostanie: x - (½x + 1) = x - ½x - 1 = ½x - 1

Drugi otrzyma: ½(½x - 1) + 1 = ¼x - ½ + 1 = ¼x + ½
w koszyku zostanie: ½x - 1 - (¼x + ½) = ½x - 1 - ¼x - ½ = ¼x - ³/₂

Trzeci otrzyma: ½(¼x - ³/₂) + 3 = ⅛x - ¾ + 3 = ⅛x + 2¼
w koszyku zostaje: 0

x = ½x + 1 + ¼x + ½ + ⅛x + 2¼ /*8
8x = 4x + 8 + 2x + 4 + x + 18
8x = 7x + 30
8x - 7x = 30
x = 30

Spr.
Pierwszy otrzyma: ½*30 + 1 = 15 + 1 = 16
Zostało w koszyku: 30 - 16 = 14
Drugi otrzyma: ½*14 + 1 = 7 + 1 = 8
Zostało w koszyku: 14 - 8 = 6
Trzeci otrzyma: ½*6 + 3 = 3 + 3 = 6
Zostało w koszyku: 6 - 6 = 0

Odp. Koszyk mieści 30 brzoskwiń.
7 5 7