1.Stosunek promienia księżyca do promienia Ziemi jest równy 3:11. Oblicz promień Ziemi i Księżyca, jeżeli różnica ich długości jest równa 4640km.
2. Jeden kierowca przejechał trase 440km w ciągu 5,5h, a drugi w 5h. Jaki jest stosunek średnich prętkości jazdy pierwszego kierowcy do drugiego?
Prosze o rozwinięcie.

1

Odpowiedzi

2010-03-23T10:04:15+01:00
1.
x-promien ksiezyca
y-promien ziemi
x/y=3/11
y-x=4640

3y=11x
y=4640+x
13920+3x=11x
8x=13920 /:8
x=1740
y=1740+4640=6380

Odp: Promień księżyca wynosi 1740km a Ziemi 6380.

2.
V₁=440km/5,5h=80km/h
V₂=440km/5h=88km/h

80/88=10/11

Odp: Ich stosunek wynosi 10/11.