Przedstaw w jak najprostszej postaci
2x (4,1xy – 0,5y+3,2x) – (5x2 – 3,4xy+1,2x2 y) •3=
Oblicz wartość liczbową wyrażenia algebraicznego:
2x – 3xy dla x= -1, y=3
(6a+b) – (a – 2b) dla a= -3, b=1
Wyłącz wspólny czynnik poza nawias:
4a – 4b=
15xy-25x=
– 4xy + 8xyz – 2 xy =
7 x3 y2 z5 – 14 x2 y3 z2 =

1

Odpowiedzi

2010-03-22T21:04:41+01:00
1.

2x (4,1xy – 0,5y+3,2x) – (5x^2 – 3,4xy+1,2x^2y) •3= 8,2x^2y-xy+6,4x^2-15x^2+10,2xy-3,6x^2y=4,6x^2y+9,2xy-8,8x^2

te x^2 to jest x do kwadratu żeby Cię to nie zmyliło


2.
2x-3xy=2*(-1)-3(-1*3)= -2-9= -11

3.
(6a+b) – (a – 2b)= [6*(-3)+1]-[-3-(2*1)]= -18+1-(-3-2)=-17-(-5)=-17+5= -12

4.
4a – 4b=4(a-b)
15xy-25x=5x(3y-5)
– 4xy + 8xyz – 2 xy =4xy(-1+2z-1/2)
7 x3 y2 z5 – 14 x2 y3 z2 =7x2 y2 z2( xz3-2y)

Licze na status najlepszego rozwiazania:)




1 5 1