Odpowiedzi

2010-03-22T22:06:22+01:00
A) c = (k + 1)b + 2k
c = bk + 1b + 2k
c-b = bk+2k
c-b = k(b+2)

k = (c-b):(b+2)
lepiej to zapisać w ułamku, gdzie licznik to c-b, a mianownik: b+2



b) h = ka² + k
h = k(a² + 1)
k = h:(a² + 1)
znowu, ładniej będzie w ułamku, licznik to h, a mianownik: a² + 1

c) i = a/2 + 2/k /*2k
2ki = ka+4
2ki - ka = 4
k(2i-a) = 4
k = 4:(2i-a)

licznik to 4, a mianownik: 2i-a

Proszę bardzo :)
2010-03-22T22:07:50+01:00
A) c = kb + b + 2k
kb = c - b - 2k|:b
k = c/b - 2k/b

b)h = ka² + k
ka² = h - k|:a²
k = h/a² - k/a²

c)i = a/2 + 2/k
2/k = i - a/2|*½
k = ½i - a