Odpowiedzi

2009-10-28T17:19:35+01:00
A więc już Ci tłumaczę:
(a+b)²-(a-b)²=a²+2ab+b²-(a²-2ab+b²)=a²+2ab+b²-a²+2ab-b²=4ab

Wynika to ze wzorów skróconego mnożenia:
(a+b)²=a²+2ab+b²
(a-b)²=a²-2ab+b²

Na podstawie tych dwóch wzorów obliczyłem oba nawiasy, po czym w drugim nawiasie zmieniłem wszystkie znaki na przeciwne(czyli z + na - i z - na +),zrobiłem tak poniewarz miałeś odjąć drugi nawias.Następnie zredukowałem wszystkie wyrazy podobne(a² oraz -a² dają zero, tak samo z b i to,co Ci pozostało to 4ab).
Najlepsza Odpowiedź!
2009-10-28T17:34:13+01:00
(a+b)²-(a-b)²=a²+2ab+b²-(a²-2ab+b²)=a²+2ab+b²-a²+2ab-b²=4ab

Wynika to ze wzorów skróconego mnożenia:
(a+b)²=a²+2ab+b²
(a-b)²=a²-2ab+b²