Odpowiedzi

2009-10-28T17:41:20+01:00
1. (a+b)² - (a-b)² =
2. = a² + 2ab + b² - (a² - 2ab + b²) =
3. = a² + 2ab + b² - a² + 2ab - b² =
4. = 4ab

1. mamy dwa wzory skróconego mnożenia - kwadrat sumy i kwadrat różnicy
2. rozpisujemy te wzory, drugi zostawiamy w nawiasie, żeby nie pomylić znaków.
3. zmieniamy znaki w drugim wzorze.
4. upraszczamy wyrażenia
2009-10-28T17:43:34+01:00
( a+b)kwadrat - (a-B)kwadrat = a kwadrat+2ab+ b kwadrat -a kwadrat+2ab-b kwadrat =4ab
a kwadrat i b kwadrat się zredukuje

wzory skróconego mnożenia