Odpowiedzi

2010-03-23T13:18:38+01:00
Wszystkie zwierzęta: 30 + 43 + 15 + 30 + 2 = 120
Ssaki (wszystko poza kurami): 120 - 30 = 90

90 : 120 = 3/4

30 : 120 = 1/4

Odp: Ssaki stanowiły 3/4 wszystkich zwierzat, a owce 1/4 zwierząt.
2010-03-23T13:21:29+01:00
Wszystkie zwierzęta: 30 + 43 + 15 + 30 + 2 = 120
Ssaki (wszystko poza kurami): 120 - 30 = 90

90 : 120 = 3/4

30 : 120 = 1/4
2010-03-23T13:23:29+01:00
Zad.1
30+ 43+15+30+2 = 120

ssaki, czyli - 30+43+15+2 = 90
120 - 100%
90 - x%

x = (90 × 100%) ÷ 120 = 9000% ÷ 120 = 75%

75% / 100% = ¾
Odp. : Ssaki stanowią ¾ wszystkich zwierząt.

Zad.2
120 - 100%
30 - x %

x=(30 × 100%) ÷120 = 3000% ÷ 120 = 25%

25%/100% = ¼

Odp. : Owce stanowią ¼ wszystkich zwierząt.