Monika chetnie bierze prysznic , kazdorazowo zuzywając przy tym okolo 35 l. wody . Bartek woli kąpiel w wannie i zuzywa za kazdym razem mniej wiecej 150 l. wody.

a) Ile m³ wody zuzyje monika na 100 kąpieli pod prysznicem a ile bartek na 100 kąpieli w wannie ?
b) jaki bedzie koszt tych kąpieli ? Przyjmij ze 1m³ wody uzytej do kąpieli kosztuje 6,61 zł ?


Proszę o szybkie rozwiązanie ze szczegółami
z góry dziękuje ;*

2

Odpowiedzi

2010-03-23T14:30:46+01:00
M:prysznic 35 l
Bartek wanna 150 l
100 kąpieli:
M:35 l*100=3500 l=3,5 m³
B:150 l*100=15 000 l =15 m³
1000 l=1m³
b-Jakie będzie koszt tych kąpieli ?przyjmij ,że 1m sześcienny wody użytej do kąpieli kosztuje 6.61 zł
koszt:
1m³ kosztuje 6.61 zł
M: 3,5 m³*6.61 zł/ m³=23,14 zł
B: 15 m³*6.61 zł/ m³=99,15zł

licze na naj :)
2010-03-23T14:36:54+01:00
A)
Monika
35l*100=3500l
3500l=3,5m³

Bartek
150l*100=15000l
15000l=15m³
b)
Monika
3,5*6,61zł=23,135zł
15*6,61=99,15zł