Dodawanie i odejmowanie sum algebraicznych:

a)
6-a+a+3+6-3a=
5-3a+5-a+a+5=
a+4+7-3a+4-a=

6-a+5-3a+a+4=
a+3+5-a+7-3a=
6-3a+a+5+4-a

6-a+5-a+4-a
a+4+5-a+6-3a

b)
2x-1+2x-2+3x+1=
4x-2+2x+1+x-1=
x+1+3x-1+3x-2=

2x-1+4x-2+x-1=
2x-2+2x+1+3x-1=
3x+1+x-1+3x-2=

x+1+2x+1+3x+1=
2x-1+2x+1+3x-2=

Jest to sprawdzenie na magiczny kwadrat więc wyniki niektórych sum będą wychodzić takie same;)

2

Odpowiedzi

2010-03-23T15:01:39+01:00
A)
15-3a
15-a
15-3a

15-3a
15-a
15-3a


15-3a
15-a

b)
7x-2
7x-2
7x-2

7x-4
7x-2
7x-2

6x+3
7x-2
1 1 1
Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-23T15:05:22+01:00
6-a+a+3+6-3a=-3a+15
5-3a+5-a+a+5=-3a +15
a+4+7-3a+4-a=-3a+15

6-a+5-3a+a+4=-3a+15
a+3+5-a+7-3a=-3a+15
6-3a+a+5+4-a=-3a+15


6-a+5-a+4-a=-3a+15
a+4+5-a+6-3a=-3a+15


2x-1+2x-2+3x+1=7x-2
4x-2+2x+1+x-1=7x-2
x+1+3x-1+3x-2=7x-2

2x-1+4x-2+x-1=7x-4
2x-2+2x+1+3x-1=7x-2
3x+1+x-1+3x-2=7x-2

x+1+2x+1+3x+1=6x+3
2x-1+2x+1+3x-2=7x-2
2 5 2