Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-23T15:39:57+01:00
Skoro stosunek cen jest 5:9:13
to najtańszy jest ten pod 5 a najdroższy ten pod 13

różnica jest równa 13-5=8
a więc 8x=40000
x=5000

5+9+13=27

27*5000=135000
30 4 30
2010-03-23T15:48:08+01:00
5x-najtańszy
9x-średnia cena
13x-najdroższy

13x-5x=40000
8x=40000
x=5000

5*5000=25 000
9*5000=45 000
13*5000=65 000
25 000 + 45 000 + 65 000 = 135 000
Za wszystkie samochody zapłacimy 135 000.
52 4 52
2010-03-23T15:56:47+01:00
X - wspólna miara

I samochód - 5x
II samochód - 9x
III samochód - 13x

13x-5x = 40000
8x = 40000 |:8
x = 5000

I samochód - 5*5000 = 25000
II samochód - 9*5000 = 45000
III samochód - 13*5000 = 65000

razem - 25000+45000+65000 = 135000 [zł]
14 4 14