Odpowiedzi

2010-03-23T15:59:58+01:00
2x+8-6=3x-2+7x
2x+2=10x-2
8x=4
x=1/2

5(z-2)=7(1-z)
5z-10=7-7z
12z=17
z=17/12

3(x+1)=2x
3x+3=2x
x=-3

11/15x + 1/5=3 |*15
11x+3 =45
11x=42
x=42/11

0,4z-1=0,5 |*10
4z-10=5
4z=15
z=15/4



Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-23T16:47:05+01:00
2(x+4)-6=3)x-2+7x
^ tutaj nie ma jednego nawiasu, ale założyłem, że poprawnie wyglądało to tak (jeśli źle założyłem - napisz do mnie przywatną wiadomość a rozwiąże od nowa):

2(x+4)-6=3(x-2+7x)
2x + 8 - 6 = 3x - 6 + 21x
2x + 2 = -6 + 24x
8 = 22x


5(z-2)=7(1-z)
5z - 10 = 7 - 7z
- 17 = - 12z
z = 0,83

3(x+1)=2x
3x + 3 = 2x
3x - 2x = -3
x = -3

11/15x + ⅕=3
11/15x = 3⅕ / *15/11
x = 4,8

0,4z-1=0,5
0,4z=0,5+1 /*10
4x = 15 /:4
x = 3,75


⅚y-0,5 = 0,25y- ⅔
^ czy ten ułamek to 5/6?
⅚y-0,25y = 0,5- ⅔
20/24y - 6/24y = 3/6 - 4/6
14/24y = - 1/6