Nie rozumiem tego za bardzo mógłby mi ktoś przy okazji wytłumaczyć przykłady ,

2/3+0,6
4,2-1 i 1/9
3,6- 1 i 1/2
2 i 1/3 ÷ 0,8
5,2×2/7
0,6 ÷ 2/3
2 i 3/30 + 1,27
0,65 ÷ 6 i 1/2
4,5- 3/4 x 1/3
(1 i 2/5 + 0,5) ÷ 2
5/8 x 4,2 - ( 1/4) do potęgi 2


Proszę o rozwiązanie na dziś do 17 . :)

1

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-23T17:26:48+01:00
2/3+0,6=2/3+6/10=20/30+18/30=38/30=1 8/30= 1 4/15
Więc tak, ułamek dziesiętny zamieniłam na ułamek zwykły. Potem sprowadziłam obydwa ułamki do wspólnego mianownika, obliczyłam dodając liczniki, a mianowniki zostawiając. Wyszło 38/30 więc jest to równe 1cała i 8/30. Skróciłam to przez 2.
4,2-1 1/9=4 2/10-1 1/9=4 18/90-1 10/90=3 8/90=3 4/45
Zrobiłam to samo. Ułamek dziesiętny na zwykły, sprowadziłam ułamki do wspólnego mianownika, obliczyłam odejmując całą od całej i licznik od licznika, mianowniki bez zmian. Wyszło więc 3 8/90 więc skróciłam przez 2.
3,6-1 1/2=3,6-1 5/10=3,6-1,5=2,1
Tutaj zamieniłam ułamek zwykły na dziesiętny, bo łatwiej i obliczyłam odejmując. (W ułamku zwykłym wyszło 2 1/10).
2 1/3:0,8=7/3:8/10=7/3*10/8=70/24=35/12
Ułamek dziesiętny na zwykły, potem w miejscu 8/10 zamieniamy mianownik z licznikiem, czyli 10/8, obliczanie licznik razy licznik i mianownik razy mianownik. Wynik skróciłam przez 2.
5,2*2/7=5 2/10*2/7=52/10*2/7=52/5*1/7=52/35=1 17/35
Ułamek dziesiętny na zwykły, skracam 10 i 2 przez 2. Obliczam i skracam.
0,6:2/3=6/10:2/3=6/10*3/2=3/10*3/1=9/10
2 3/30+1,27=2 3/30+1 27/100=2 30/300+1 81/300=3 111/300
0,65:6 1/2=65/100:13/2=65/100*2/13=65/50*1/13=65/650=13/130
4,5-3/4*1/3=4 5/10-3/12=4 60/120-30/120=4 30/120=4 3/12= 4 1/4
(1 2/5+0,5):2=(1 2/5+5/10):2=1 9/10:2=19/10*1/2=19/20
5/8 * 42/10 - 1/16 = 21/8 - 1/16 = 2 i 5/8 - 1/16 =
= 2 i 10/16 - 1/16 = 2 i 9/16
1 5 1